Önkénteskedni jó! 

A jó idő beköszöntét és a második negyedévet önkénteskedéssel indítottuk. 2024. április 6-án az MVGYOSZ – Vakvezetőkutya-kiképző Központba mentünk, hogy segítsünk az április 20-i rendezvényükre megszépülni. 

Izgatottan vártuk a szombat reggelt, amikor telekocsis megoldással, némi elemózsiával útra keltünk Csepelre. Egy rövid iránymutatás és feladatkiosztás után eszközöket ragadtunk, és nekiveselkedtünk a kertészkedésnek, gallyazásnak, ültetésnek, sőt még ablakokat is mostunk. Az ásókat és gereblyéket délutánra elraktuk, hogy a kertben piknikezzünk és beszélgessünk egy jót.  

Az önkénteskedés öröme

Bár nem a jutalomért jöttünk, azonban segítségünkért cserébe vakvezető kutyás bemutatót is láthattunk. 

A központ munkatársaitól megtudhattuk, hogy hogyan zajlik egy vakvezetőkutya kiképzés, milyen szempontok játszanak szerepet a betanítás során, hogyan választják ki a vakvezetésre alkalmas kutyákat. Valamint beszélgettünk arról is, hogy mi történik azokkal a kutyákkal, akik elkezdték a betanulást, de végül még sem állnak szolgálatba, és hogy hogyan is érdemes segítséget nyújtani a közlekedésben. 

Ezen kívül lehetőségünk volt szimulációs szemüvegek segítségével is megtapasztalni, hogy hogyan is látnak a különböző látási nehézségekkel élők, így az „ő szemüvegükön” keresztül láthattuk a világot. 

Önkénteskedés hosszú távon 

Idén célul tűztük ki, hogy társadalmi szerepvállalás keretein belül, önkéntes támogatást felajánlva nyújtsunk segítséget a nonprofit szektor szervezetei számára. 

A vállalati önkéntesség, a munkahelytől eltérő környezetben való segítségnyújtás másoknak, közhasznú céljaik elérésében. A nemesebb célért végzett kétkezi és/vagy szellemi munkával kettős cél valósul meg: összekovácsolódik a segítségnyújtást végző csapat, örömet szerezve ezzel a segítségnyújtóknak és segítséget fogadóknak egyaránt.   

Mi már készülődünk a következő önkéntes alkalmunkra, szívesen fogadunk kezdeményezéseket, hogy milyen szervezetnek/ intézménynek tudnánk még csapatként segíteni! 

Ezúton is még egyszer köszönjük az MVGYOSZ – Vakvezetőkutya-kiképző Központnak a kedves fogadást, a bemutatót és azt, hogy aktív szerepet vállalhattunk mindennapi teendőik megkönnyítésében!